RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Poljoprivreda

Cena kukuruza za preko 60 odsto viša nego lane

Sanda Mileusnić | 28. maj 2021. | 12:44 | Poljoprivreda

Cena kukuruza za preko 60 odsto viša nego lane

Nakon što su polovinom maja zabeležene visoke otkupne cene kukuruza i soje, njihova vrednost je poslednjih dana pala. Kilogram kukuruza je sa oko 29 dinara došao na 26, dok je  cena soje bila 90 dinara, a sada je za sedam, osam dinara niža. Iako sojom ne trguje, lokalni otkupljivač Branko Kopilović svedoči da je, uprkos blagom padu, cena kukuruza više nego dobra.

Trenutnu cenu iskoristili su oni koji su imali gde da sačuvaju kukuruz posle berbe, dodaje Kopilović i ističe da je čak i jesenas cena bila solidna — na kraju žetve kukuruz je vredeo 20 dinara, što je bilo neočekivano.

Na cene žitarica koje su u proteklom periodu beležile rast — kukuruza i soje, uticale su tendencije na međunarodnom tržištu, kao i domaći faktori, odnosno ponuda i potražnja, pojašnjavaju iz Privredne komore i dodaju da smo sada svedoci usaglašavanja, odnosno korekcije cena, a ne pada. U svemu su ulogu odigrala velika azijska tržišta, poput Kine i Severne i Latinske Amerike.

I uz blagi pad, kukuruz sada vredi više nego u istom periodu prošle godine i to za 63 odsto, dok je soja probila maksimum vrednosti sa cenom koja je za 106 odsto veća nego lane.

Sve ovo je uticalo i na izvoz. Kukuruz kao poljoprivredna sirovina koju najviše izvozimo, u prva tri meseca beleži pad od 54,6 odsto, što u prevodu znači da su oni koji kukuruz imaju na zalihama čekali bolju cenu.  Sada se čekaju novi podaci koji će pokazati kako su lokalni proizvođači reagovali i da li su kukuruz prodali ili ga i dalje čuvaju čekajući bolje uslove otkupa.

Ostale vesti iz ove kategorije