RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Kultura

Filmski festival otvoren pred punom Letnjom pozornicom

Sanda Mileusnić | 19. jul 2021. | 08:28 | Kultura

Filmski festival otvoren pred punom Letnjom pozornicom

Dvadesetosmi Festival evropskog filma Palić zvanično je počeo. Letnja terasa popunjena do poslednjeg mesta svedočila je o tome koliko se publika uželela da se Festival vrati kući u punom obimu i da pod vedrim nebom gleda najbolja ostvarenja evropske kinematografije. Pre projekcije prvog filma takmičarske selekcije, „Dnevnik iz Gvantanama“, i svečano su uručene nagrade, ove godine po prvi put četiri. Laureat nagrade „Aleksandar Lifka“ za 2021. godinu je glumac Aleksandar Berček, u čijih je 50 godina dugoj karijeri stalo preko 120 filmskih i televizijskih uloga, od kojih mnoge antologijske.

„Aleksandar Lifka“ otišao je u ruke i nemačkom reditelju Kristijanu Pecoldu, predvodniku nemačke savremene kinematografije.

Laureatkinja nagrade „Underground spirit“ je rumunska producentkinja Ada Solomon, jedna od retkih koja se može pohvaliti time da je dvaput osvojila „Zlatnog medveda“ na Berlinalu. Ada je istakla da njena veza sa Palićem seže godinama unazad, jer su mnogi njeni filmovi našli svoje mesto u selekciji Festivala.

Ovogodišnji Festival doneo je i novo priznanje – prva počasna dobitnica nagrade „Aleksandar Lifka“ za doprinos regionalnoj kinematografiji je slovenačka i jugoslovenska glumica Milena Zupančić.

Otvaranju je prisustvovao i prvi čovek Subotice, Stevan Bakić, koji je izrazio zadovoljstvo što se Festival ove godine održava u punom obimu, iako je gradski budžet za kulturu zbog epidemije znatno manji. Bakić je čestitao dobitnicima nagrada i posebno izdvojio  Aleksandra Berčeka.

Nažalost, nedugo nakon početka emitovanja prvog takmičarskog filma, nevreme je prekinulo projekciju.

Ostale vesti iz ove kategorije