RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Kultura

Ričard Forbs-Hamilton na Palićkom festivalu

Sanda Mileusnić | 21. jul 2021. | 12:49 | Kultura

Ričard Forbs-Hamilton na Palićkom festivalu

Festivalska publika sinoć je okviru programa „Mladi duh Evrope“ imala priliku da se upozna sa delom britanskog multidisciplinarnog umetnika u usponu, Ričardom Forbsom-Hamiltonom. U bioskopu Abazija prikazana su dva kratkometražna  filma iz njegovog opusa: „Duh jede blato na planini“ i „Borba nebesa“, snimana  u Hong-Kongu i Eseksu na hiper-realističan način.

Na sceni Letnje pozornice prikazano je tursko-rumunsko ostvarenje „Čuvar brata svojega“ reditelja Ferita Karahana. Radnja filma prikazuje dva prijatelja  koji pohađaju internat za kurdske dečake u planinama Istočne Anadolije. Karahan ističe da je situacija trenutno veoma slična onoj iz devedesetih godina u vreme  sukoba između Turaka i Kurda, kada je i sam pohađao sličan internat, te ga je to podstaklo da napiše scenario.

U selekciji Festivala našao se nakon dugo vremena i jedan film iz Crne Gore. Sinoć je u okviru programa „Paralele i sudari“ prilazana „Duga“ reditelja Aleksandra Vujovića  -  film bez izgovorene reči, nastao po motivima italijanskog umetnika Gaetana Grila.

Publiku večeras očekuju još dva filma u takmičarskom programu: „Gripa Petrovljevih“ i „Kopilot“, dok će na repertoraru bioskopa Abazija u 21 čas biti prikazana specijalna projekcija „Sedam hiljada duša“ – dokumentarac o stradanju srpskih i ruskih vojnika  i civila u austrougarskim logorima na teritoriji današnje Češke.

Ostale vesti iz ove kategorije