RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Poljoprivreda

Cena kajsije leti u nebo

Marijana Tolimir | 28. jul 2021. | 10:13 | Poljoprivreda

Cena kajsije leti u nebo

Iako su došle do kraja sezone, kajsije i dalje drže veoma visoku cenu, gotovo duplu nego lani – kilogram košta između 200 i 220 dinara, dok su prošle godine one sitnije stajale 100, a krupnije 150 dinara. To je bilo i očekivano, s obzirom na to da su prolećni mrazevi opustošili voćnjake u subotičkom ataru, kažu i proizvođači i preprodavci na pijaci. Ništa bolje nisu prošle ni breskve i nektarine, koje su slabo rodile, ali se one sitnije mogu naći već po 70 dinara, dok one lepe, krupne koštaju i 150 dinara.

To je slika Mlečne pijace ovih dana – ponuda bogata, ali prilično skupa, jer ni višnje nisu jeftine za oko 120 dinara po kilogramu, kao ni prve kruške koje staju 150, dok su se šljive mogu naći  od 70 do 100 dinara, u zavisnosti od toga koje su veličine i sorte.

Subotičani koje smo zatekli u kupovini mahom kažu da malo toga mogu da priušte, naročito kajsije.

Ipak, ima i onih koji imaju razumevanja za vremenske prilike koje nisu išle na ruku voćarima i cene su, kažu, baš onakve kakve treba da budu – ni visoke ni niske.

Na tezgi Manuela Bajramovića zatičemo ubedljivo najjeftinije kajsije i najveću gužvu – traži se kilogram više. Kako kaže, cenu je sa 220 dinara spustio pre tri dana na 150, jer su već sazrele pa da ih rasproda. Kako ih je mraz u potpunosti dotukao u Vojvodini, Manuel ih nabavlja s juga zemlje, dok breskvi ima nešto iz Tavankuta, ali će dodaje, vrlo brzo nestati.

Jedino što je ovih dana pojeftinilo jeste bostan – za kilogram i lubenice i dinje potrebno je izdvojiti 40 dinara. Sve drugo, za sada drži cenu.

Ostale vesti iz ove kategorije