RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Poljoprivreda

I domaćim životinjama potrebna zaštita tokom leta

Sanela Simeunović | 2. avgust 2021. | 09:36 | Poljoprivreda

I domaćim životinjama potrebna zaštita tokom leta

Domaće životinje  teško podnose visoke temperature, te je jako  važno da se primenjuju neophodne mere, kako zdravlje  stoke ne bi bilo ugroženo,  podsećaju iz Poljoprivredne stručne službe. Ukoliko su uslovi u kojima životinje borave neadekvatni, može doći do  posledica kao što je smanjene  proizvodnje mleka čak i do 40 odsto. Takođe, može doći i do smanjenjog  unosa hrane kod životinja, te je korigovanje  ishrane  svakako jedna od važnijih stavki, objašnjavaju stručnjaci .

Zidove prostorija u kojima životinje borave ne treba kvasiti, jer dolazi do većeg isparenja, potrebno je naći neko zaklonjeno mesto i ne izlagati ih preterano suncu. Važno je znati da su životinje sa tamnijom bojom  kože podložnije opekotinama, te ih treba adekvatno i zbrinuti. Najvažnija je međutim dobra ventilacija.

Ukoliko se primeti da životinja doživljava toplotni stres, što se vidi po pojačanoj salivaciji, nesigurnom hodu i plitkom disanju,  životinju treba izdvojiti na prikladnije mesto. Ukoliko to nije moguće, tada je na mestu gde se ona nalazi, napraviti senku, kako bi uslovi bili adekvatniji i prijatniji za stoku.  

Ostale vesti iz ove kategorije