RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Zdravstvo

Raste koncentracija polena ambrozije

Sanela Simeunović | 25. avgust 2021. | 12:25 | Zdravstvo

Raste koncentracija polena ambrozije

Od proteklog vikenda beleži se visoka koncentracija polena ambrozije u vazduhu, a prema najavama stručnjaka, u nastupajućem periodu očekuju se rekordne vrednosti. Ovih dana, pa sve do polovine septembra, osetljive osobe mogu imati izraženije simptome alergije. To je najpovoljnije vreme  za emisiju i cvetanje polena ovog korova. Karakteristično za ambroziju je da ima oscilacije emisije polena u toku 24 časa, pa je tako najniža koncentracija u ranim jutarnjim satima, sa tendencijom rasta u toku dana.

Jak svrab očiju, svrab grla, ušiju, te curenje nosa ili zapušen nos, kijanje, samo su neke od alergijskih reakcija na ambroziju. Osobe koje su alergične, često se žale i na glavobolju,  malaksalost, neispavanost... Stručnjaci objašnjavaju da je veoma važno da se alergija leči, jer ukoliko se ne uzima adekvatna terapija,  klinička slika će vremenom postati sve teža. Neki od saveta lekara su da se po povratku u kuću osobe koje pate od alergije, presvuku i istuširaju, kako bi uklonile čestice polena, a za one koji upražnjavaju fizičku aktivnost, da to po mogućstvu bude u zatvorenim prostorijama.

Trenutno se, pored polena ambrozije, u vazduhu nalazi i polen drugih biljnih vrsta, poput pelina i trave, čije koncentracije su veoma niske. Pored  tih vrsta prisutan je i polen biljaka  iz familija konoplje i kopriva, međutim, one imaju slaba alergena svojstva.  

Ostale vesti iz ove kategorije