RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Počela je obnova crkve u Bajmoku

Silvia Martinović | 10. septembar 2021. | 10:08 | Društvo

Počela je obnova crkve u Bajmoku

Sredinom avgusta počela je obnova katoličke crkve u Bajmoku. Objekat koji je svojom lepotom nekada bio glavni ukras centra sela, danas je u očajnom stanju: sa fasade se odvaljuju delovi, krov prokišnjava, voda se sliva i ispod temelja, zbog čega je bilo potrebno da se crkva Svetog Petra i Pavla što pre renovira. Zahvaljujući Savezu Vojvođanskih Mađara i Mađarskom Nacionalnom Savetu, preko konkursa iz Mađarske dobijeno je 53 miliona dinara sa PDV-om za prvu fazu obnove objekta. To podrazumeva sanaciju krova i trotoara oko crkve, renoviranje tornja i sata. Velečasni Robert Erhardt je novi župnik u Bajmoku od pre nekoliko nedelja, a otkako je stigao u selo, neprestano je u radovima, jer - kako kaže - kod takvih velikih investicija uvek ima i dosta neprijatnih iznenađenja.

Katolička crkva u Bajmoku izgrađena je pre više od 200 godina, a ovo je najveća investicija u poslednjih nekoliko decenija. Na veliku radost meštana, uz podršku Grada Subotice, sva četiri zvona i satovi na tornju će takođe biti renovirani.

Prva faza obnove trajaće do maja sledeće godine. U planu je i druga faza, koja će obuhvatiti renoviranje fasade, a treća faza unutrašnji deo: obnovu klupa, vitraža, i orgulje.

Ostale vesti iz ove kategorije