RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

U okrugu prošle godine 40 samoubistava

Sanela Simeunović | 10. septembar 2021. | 11:29 | Društvo

U  okrugu prošle godine  40 samoubistava

U toku prošle godine u Severnobačkom okrugu 40 osoba izvršilo je suicid, govore podaci Zavoda za javno zdravlje na Međunarodni dan prevencije samoubistva. Stopa samoubistva je dvostruko veća kod muškaraca nego kod žena, a više od četvrtine osoba je mlađe od 50 godina. Brojni su i različiti razlozi samoubistva, a smatra se da na jedan suicid dolazi do 25 pokušaja.  

Suicidalno ponašanje je vrlo složeno, a faktori rizika su brojni, stručnjaci ističu da su vodeći raniji pokušaji suicida, kao  i mentalni i psihički poremećaji, ali i određene vrste zavisnosti. Doživljeno nasilje ili zlostavljanje, žalost zbog gubitka, migracije, katastrofe, izolacija, snažno su povezani sa samoubilačkim ponašanjem. Podaci govore da osam od deset osoba koje se ubiju daju jasne znake upozorenja o svojim suicidalnim namerama. Promene u ponašanju su pokazatelji, pa su tako  povlačenje, gubitak interesovanja i radosti, te gubitak motivacije za bilo kakve ativnosti, znaci da se osoba menja, objašnjavaju lekari. U tom slučaju važno je primetiti ove promene i pre svega razgovarati sa osobom.  

Ovaj dan obeležava se od 2003.godine, a ovogodišnja tema je „Stvaranje nade kroz akciju”, kao podsetnik na to da postoji alternativa samoubistvu.

Ostale vesti iz ove kategorije