RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Energetske vrbe daju rezultate

Sanda Mileusnić | 22. septembar 2021. | 13:05 | Društvo

Energetske vrbe daju rezultate

Prvi rezultati analize tla pokazuju da projekat podizanja brzorastućih zasada biomase -  energetske vrbe i arunde daje dobre rezultate, poručuju iz Regionalne deponije, gde su krajem aprila ove sadnice posađene na 1,5 hektara.

Ove biljke imaju izrazito veliku moć fitoremedijacije i u Regionalnoj deponiji su iskorištene kako bi se zatvorio ciklus rada Gradskog prečistača, odnosno preradile njegov nusproizvod – mulj. One apsorbuju nutrijente i ostale hemijske elemente iz zemljišta, istovremeno poboljšavajući strukturu tla.

Partneri na projektu su „E3 International“,međunarodna mreža koja radi na podizanju energetski efikasnih investicija. Predsednica mreže, Boni Norman ističe da iako se sličan princip koristi i u drugim zemljama, u Subotici je prvi put ovako nešto urađeno planski, pa se može reći i da je Regionalna deponija pionir.

Iz lokalne samuprave ističu da je ovaj projekat od izuzetnog značaja za grad jer se kolilčina mulja sa Prečistača generiše svaki dan u velikim količinama, a dosadašnja praksa je bila da se on odlaže na Aleksandrovačkoj bari.

Sadnice energetske vrbe i i arunde deo su SLESS projekta, odnosno Inicijative za održivo korišćenje zemljišta i energije u Srbiji.

Smrtovnice
Ostale vesti iz ove kategorije