RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Zdravstvo

Tuberkoloza i dalje prisutna, situacija u SBO povoljna

Sanda Mileusnić | 23. septembar 2021. | 12:45 | Zdravstvo

Tuberkoloza i dalje prisutna, situacija u SBO povoljna

Plućne bolesti u celom svetu, pa i kod nas zauzimaju značajno mesto u oboljevanju i umiranju stanovništva, a ni tuberkoloza  za koju se verovalo da je stvar prošlosti  još uvek nije iskorenjena, pa iako za nju postoji vakcina, ljudi i dalje oboljevaju od ove zarazne bolesti. Prošle godine je u našem gradu zabeležen jedan novi slučaj tuberkoloze, a registrovana su i dva smrtna ishoda. Ovo su podaci sa kojima smo dočekali nedelju borbe protiv tuberkoloze i plućnih bolesti.

Iako je deo Dispanzera za plućne bolesti u Harambašićevoj pretvoren u crvenu Kovid zonu, pulmologija je kao zelena zona bila otvorena sve vreme trajanja epidemije korona virusom i pacijenti su imali mogućnost dolaska na pregled. Najčešće plućne bolesti sa kojima su se Subotičani javljali su astma i hronična opstruktivna bolest pluća.

S druge strane, dr Vrana naglašava da iako se u odnosu na druge plućne bolesti retko beleži, tuberkoloza još uvek nije u potpunosti iskorenjena i svake godine se registruje do tri nova slučaja.

 Iz Centra za promociju zdravlja poručuju da iako se globalno beleži porast oboljevanja od tuberkoloze, situacija je u našoj zemlji, a pogotovo u  Severnobačkom okrugu povoljna već godinama unazad i beleže se niske stope oboljevanja i umiranja.

Dr Dragaš napominje da sve mere koje se primenjuju u prevenciji virusa kovid 19 takođe mogu da nas zaštite i od širenja tuberkoloze.

Smrtovnice
Ostale vesti iz ove kategorije