RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Subotički vitražisti restauriraju delo iz 19.veka

Sanela Simeunović | 24. septembar 2021. | 08:41 | Društvo

Subotički vitražisti restauriraju delo iz 19.veka

Subotički vitražisti restauriraju delo poznatog majstora Edvarda Kracmana. U pitanju je lik Svetog Ladislava, koji je deo serije vitraža iz katoličke crkve u Kljajićevu. 

Dva dobro poznata subotička majstora za vitraž, Jožef Kovač i Rudolf Mesaroš, ovih dana  imaju pune ruke posla.Trenutno restauriraju vitraž za koji kažu da je delo jednog od najvećih vitražista, Edvarda Kracmana. Prema proceni, reč je o seriji od četiri vitraža oslikanih u boji i izrađenih u olovnoj tehnici, koji datiraju iz 19. veka. Nekada su svojom lepotom krasili katoličku crkvu u Kljajićevu, a posle određenog vremena, iz nepoznatog razloga, završili na tavanu. Likovima Svete Margite, Svetog Stefana i Svetog Ladislava,  subotički majstori ponovo će udahnuti novi život - lik Margite je restauriran, a sada je na redu i Sveti Ladislav.

Velika je čast raditi restauraciju dela Edvarda Kracmana, a ovo je posao koji zahteva dosta logistike, kažu ovi majstori. Ipak, na kraju se uvek pronađe rešenje. Trajanje restauracije nekog vitraža zavisi od opšteg stanja samog dela, a za ovo konkretno, prema procenama, biće potrebno oko dva do dva i po meseca. Jedna od zakonitosti restauracije je svakako očuvanje originalnog stanja dela u što većoj meri.  

Po završetku restauracije, ovaj vitraž biće izložen u okviru stalne postavke u Gradskom muzeju u Subotici.

Smrtovnice
Ostale vesti iz ove kategorije