RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Poljoprivreda

Recept za batat porodice Ivković - mnogo ljubavi i naporan rad

Marijana Tolimir | 29. septembar 2021. | 09:56 | Poljoprivreda

Recept za batat porodice Ivković - mnogo ljubavi i naporan rad

Porodica Ivković koja se godinama bavi poljoprivredom pokrenula je ove godine uzgoj neobičnog i retkog povrća u Srbiji – slatkog krompira, odnosno batata. Prva iskustva su veoma pozitivna – kako količinom roda, tako i prodajom.

Polje slatkog krompira, četiri sestre i mali brat – zvuči kao početak neke bajke, a možda to i jeste. Kada su im majka i otac dali komad plodne zemlje iza porodične kuće nadomak Male Bosne da na njemu posade šta im je volja, sestre Josipa, Kristina, Ana i Marija odlučile su da to bude batat – neobično povrće poreklom iz Južne Amerike.

Godinu korone iskoristile su da posade stotinu sadnica za probu, a rod je bio dovoljan za trpezu ove velike porodice. U ovu sezonu sestre Ivković su ušle spremniji– posadile su čak 9000 sadnica na oko pola hektara zemlje. Kako priča Kristina, bilo je brojnih izazova, jer je biljka zahtevna za uzgoj, a nije bilo lako ni naći kvalitetne sadnice.

U sadnju batata uključila se ne samo cela porodica, već i komšiluk. I najmlađi od petoro dece, jedanaestogodišnji Luka sa drugarima iz škole. Kako kaže, nije bilo lako ali se isplatilo.

Slatki krompir upravo je sazreo za vađenje, a sudeći po prvoj polovini koliko su uspeli da izvade, rod će biti dobar. Sada je na red došao i nov izazov – kako prodati i plasirati povrće koje je kod nas još uvek relativno nepoznato.

I dok se prave planovi za sledeću godinu, potražnja za organskim batatom porodice Ivković raste iz dana u dan, a već su stekli i poneku stalnu mušteriju. Za Anu, Mariju, Josipu i Kristinu želja da ostanu na selu i da se bave poljoprivrednom porodični projekat „batat“ je samo učvrstio.

Ostale vesti iz ove kategorije