RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Zdravstvo

Prevencija ključna u borbi protiv raka dojke

Sanela Simeunović | 29. septembar 2021. | 10:44 | Zdravstvo

Prevencija ključna u borbi protiv raka dojke

Na osnovu rutinski prikupljenih podataka, u 2020.godini je u Subotičkoj bolnici lečeno 112 žena zbog raka dojke, a svaka druga je u dobi radno aktivnog stanovništva. Sa ovim podacima Subotica dočekuje mesec oktobar, posvećen borbi protiv ove opake bolesti.  

Rak dojke je vodeća maligna bolest kod žena svuda u svetu, pa i kod nas, a tim povodom mesec oktobar, obeležava se kao Međunarodni mesec borbe protiv raka dojke. Cilj je skrenuti pažnju na rasprostranjenost ove bolesti, ali i na to da je značaj prevencije i ranog otkrivanja ključan. Prema podacima iz Japana stopa preživljavanja je 10 godina, a kada se karcinom dojke otkrije u ranoj fazi oko 90 odsto žena može da se izleči. U Srbiji se u momentu postavljanja dijagnoze kod dve trećine žena bolest nalazi u odmaklom stadijumu, a uspešnost lečenja zavisi od proširenosri bolesti u trenutku postavljanja dijagnoze. 

Prevencija je ključna, a iako postoje vodeći faktori rizika poput pola, starenja i genetske predispozicije, na koje ne možemo uticati, skrining, kao i pravilna ishrana, fizička aktivnost, neki su od elemenata koji doprinose očuvanju zdravlja, podsećaju lekari. Jako je važno sprovođenje neophodnih pregleda dojki, a promena u veličini ili obliku dojke, zadebljanje, neki su od simptoma ove bolesti.  Iz Udruženja građana „Jedna uz drugu” podsećaju da je podrška okoline izuzetno bitna, kao i samopregledi.  

U Srbiji se sprovodi organizovani skrining raka dojke od 2012.godine , a u toku ove godine znog pandemije kovid 19 u Subotici se organizovani skrining još uvek  ne sprovodi.

Ostale vesti iz ove kategorije