RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Kultura

110 godina subotičke kinematografije smrtovnice

Silvia Martinović | 4. oktobar 2021. | 10:04 | Kultura

110 godina subotičke kinematografije <a href="https://smrtovnica.ba" style="color:#ffffff">smrtovnice</a>

Svečanim polaganjem venca  počeo je  program proslave 110 godina od osnivanja prvog bioskopa u Subotici. Otvorena je i izložba “110 godina od Lifke”, na kojoj su, kroz postere, prikazani određeni događaji koji su obeležili rad ove ustanove. Na otvaranju je prisustvovao i potomak Aleksandra Lifke, dr Aleksandar Evetović, koji je istakao kako je veoma bitno da se nijedan istaknuti Subotičanin ne zaboravi.

Nakon izložbe, publika je imala priliku da pogleda film Zoltana Šifliša „Ljudi sa kamerama“, koji se ne bavi samo Lifkom, već i Ernestom Bošnjakom, čovekom koji je dve godine pre subotičkog, otvorio bioskop u Baču.

Zbog svetske pandemije, organizatori su morali da prirede manju proslavu, ali ipak se nadaju da su uspali da pokažu značaj rada i dela Aleksandra Lifke.

Aleksandar Lifka bio je jedan od pionira kinematografije u Srednjoj Evropi. Od 1900. godine, osim prikazivanja filmova u svom putujućem bioskopu, bavio se i snimanjem filmova, kao i komponovanjem filmske muzike.

osmrtnicama ljubuški umrli ljubuški livno umrli osmrtnice grude smrtovnice sarajevo osmrtnice smrtovnice osmrtnicama smrtovnice sarajevo smrtovnice visoko smrtovnice tuzla lektire lektira jastuci madraci cvijeće horoscope umrli vicevi sanovnik horoskop knjige recepti kalkulator

Ostale vesti iz ove kategorije