RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Poljoprivreda

Organska proizvodnja put ka uspešnom razvoju sela

Marijana Tolimir | 12. februar 2017. | 12:08 | Poljoprivreda

Organska proizvodnja put ka uspešnom razvoju sela

Kako preći sa konvencionalne na organsku proizvodnju, kao i koje su prednosti organske proizvodnje, poljoprivrednici iz Mišićeva imali su priliku da čuju na seminaru koji je održan u ovoj mesnoj zajednici. Udruženje TERRA’S  je u saradnji sa mesnom zajdnicom i Regionalnom razvojnom agencijom Panonreg organizovalo prvi od dva predviđena seminara u okviru projekta Bio agro dom.

 

Sa osnovnim principima organske proizvodnje – od upotrebe semena, nege i zaštite bilja u ratarstvu, povrćarstvu i voćarstvu, poljoprivrednike iz Mišićeva upoznao je agronom, Nenad Novaković. On je istakao da je organska proizvodnja dobra prilika za proizvođače, da kroz jedan prelazni period pređu na ovaj vid poljoprivrede.

Deo predavanja bio je posvećen i organskom stočarstvu.

I u samom rukovodstvu MZ „Mišićevo“ organsku proizvodnju vide kao šansu za razvoj sela.

Rukovodilac TERRA’S-a, Snježana Mitrović, predstavila je projekat i ukazala na ulogu Subotice u razvoju organske proizvodnje ne samo u Srbiji već i regionu.

Drugi seminar planiran je za 21. februar u Subotici, a za sve zainteresovane organizovaće se praksa na Bio-farmi „Mamužić“ u Ljutovu. Takođe, za sve one koji se upuste u organski način rada, predviđeno je besplatno savetovanje, to jest mentoring.

Ostale vesti iz ove kategorije