RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Privreda

Predstavljen izveštaj „Poglavlje 27 u Srbiji: još uvek u pripremi”

Aleksandra Orlić | 2. mart 2017. | 14:13 | Privreda

Predstavljen izveštaj „Poglavlje 27 u Srbiji: još uvek u pripremi”

Koalicija 27 predstavila je danas izveštaj „Poglavlje 27 u Srbiji: još uvek u pripremi”. Ovo je treći izveštaj koji je izradila Koalicija, koju je osnovalo više organizacija 2014. godine sa ciljem da zajednički prate i doprinose procesu usklađivanja i primene politika i propisa Republike Srbije sa pravnim tekovinama Evropske unije u oblasti životne sredine i klimatskih promena.

Ovim izveštajem Koalicija 27 izražava svoju spremnost da znanjem i raspoloživim kapacitetima aktivno podrži pregovarački proces, u cilju postizanja najboljih rezultata za građane naše zemlje. U izveštaju su predstavljeni glavni pomaci u razvoju politike životne sredine i klimatske politike u Srbiji za period od septembar 2015. do oktobra 2016. godine, analizirani izazovi i date preporuke za dalje unapređenje.

Izveštaj obuhvata sedam tematskih oblasti, a to su horizontalno zakonodavstvo, kvalitet vazduha i vode, zaštita prirode, industrijsko zagađenje, upravljanje rizicima,  hemikalijama i klimatske promene. Ocenjeno je da Srbija nema dovoljno kapaciteta za sprovođenje propisa u oblasti zaštite životne sredine, te da su neophodna veća ulaganja, kao i puna posvećenost Vlade za napredak u tom segmentu.

Regionalni Arhus centar i Udruženje Terra’s u saradnji sa Mladim istraživačima Srbije, realizuju projekat u okviru „Programa podrške civilnom društvu Srbije u oblasti životne sredine“, kroz aktivnosti „Eko kontakt tačka“, koji podrazumeva pružanje onlajn informacija o napretku pregovora o Poglavlju 27, načinima očuvanja životne sredine kao i o zakonskim i podzakonskim aktima.

Ostale vesti iz ove kategorije