RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Održan prvi Organski Info – dan

Marijana Tolimir | 1. mart 2018. | 14:02 | Društvo

Održan prvi Organski Info – dan

U cilju jačanja kapaciteta farmera, ali i promocije organiskih proizvoda, u prodavnici „BioPijaca“ održan je prvi Organski Info – dan u organizaciji Udruženja TERRA’S.  Bila je to prilika za potrošače  da se upoznaju sa znakom sertifikovanog organskog proizvoda i da degustiraju organske proizvode, a za farmere i distributere da se predstave.  

Subotičani koje smo zatekli u kupovini organskih namirnica, kažu, trude se da se hrane što zdravije, međutim, imaju problema u pronalaženju i prepoznavanju šta je to organsko, a šta nije. Dodaju i da je cena ovih proizvoda često visoka za njihov džep.

Zbog profesionalnog bavljenja sportom, i košarkašici Spartaka, Slađani Radulović, naročito je važna kvalitetna ishrana. Za nju je kaže, poverenje između kupca i prodavca ključno pri kupovini organske hrane.

Da je u  promociji organske hrane važan odnos između kupca i prodavca potvrđuje i vlasnik „BioPijace“, Srđan Radulović.

Ipak, dodaje, u tom odnosu ne treba zaboraviti ni same proizvođače, koji snabdevaju prodavnice. Jedan od  njih je  Arpad Čikoš iz Totovog sela, koji uzgaja isključivo organsko povrće i žitarice.

Tokom nekoliko decenija razvoja organske proizvodnje došlo se do toga da je ne samo u svetu, već i u Srbiji ponuda i potražnja jako dobra i da se tržište polako budi, kaže Snježana Mitrović iz Udruženja TERRA’S. Međutim, kako pojašnjava Mitrović, primećeno je da se potrošači ne snalaze najbolje u prepoznavanju oraganskih proizvoda, pa je edukacija veoma važna.

Organski Info – dani organizovaće se i po drugim gradovima u Vojvodini, a u okviru projekta „Organski most“ kroz prekograničnu IPA saradnju Srbija – Hrvatska. Sa srpske strane učestvuju Udruženje TERRA’S iz Subotice i Centar za organsku proizvodnju Selenča, a sa hrvatske Grad Valpovo i Tera Tehnopolis iz Osijeka.

arhus

Ostale vesti iz ove kategorije