RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Poglavlje 27: Izveštaj o (ne)napretku

Marijana Tolimir | 11. jun 2018. | 14:01 | Društvo

Poglavlje 27: Izveštaj o (ne)napretku

Udruženje TERRA’S u saradnji sa Regionalnim Arhus centrom organizovalo je prezentaciju izveštaja o napretku u Poglavlju 27. Ovo je četvrti izveštaj koji obuhvata period od novembra 2016. godine do februara 2018. godine, a izradila ga je Koalicija 27, koju čine nevladine organizacije koje prate i doprinose usklađivanju i primeni politika i propisa Srbije sa Evropskom unijom u oblasti zaštite životne sredine.

Stanje životne sredine u Srbiji u svim aspektima zahteva ulaganje daleko više novca, a samim tim i političke volje – jedan je od ključnih zaključaka civilnog sektora okupljenog u Koaliciji 27. Zbog toga su izveštaj kojim obuhvataju dve godine, simbolično nazvali „Izveštaj o (ne)napretku. Ipak, napredak je učinjen jer je Srbija dobila Ministarstvo zaštite životne sredine, kao i Zeleni fond, međutim, on ne fukncioniše, poručuju nevladine organizacije, budući da gotovo sva sredstva iz ovog fonda odlaze na reciklažnu industriju.

Na prezentaciji Izveštaja bilo je reči i o zajedničkom projektu koji Udruženje TERRA’S realizuje sa Mladim istraživačima Srbije, a koji ima za cilj obuku civilnog sektora kako bi bili samoodrživi.

Prema rečima naših sagovornika, sa otvaranjem Poglavlja 27 se ne žuri, dok se u Srbiji sve ne pripremi, budući da je ovo poglavlje koje će najviše koštati, ali i za čiju implementaciju će biti potrebne godine, pa će naša zemlja morati da ispregovara prelazne rokove, i to najviše za otpad i vode. Procena je da će do 2030. godine i sprovođenje ovog Poglavlja, biti potrebno oko 15 milijardi evra.

Ostale vesti iz ove kategorije