RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Privreda

Reciklaža od ključnog značaja za privredu i građane

Sanda Mileusnić | 18. april 2019. | 14:07 | Privreda

Reciklaža od ključnog značaja za privredu i građane

Republika Srbija započela je proces implementacije paketa cirkularne ekonomije, koji je usvojila Evropska komisija, a koji podrazumeva princip proizvedi, upotrebi, proizvedi. U našu zemlju se na godišnjem nivou uveze 54.000 tona baznog ulja, a svega 1 odsto otpadnog ulja je vraćeno u proces ponovne upotrebe, podaci su Službe za cirkularnu ekonomiju PKS. Tim povodom u Regionalnoj privrednoj komori održana je radionica o upravljanju otpadnim uljima.

Srbija nema centar za fizičko-hemijski tretman opasnog otpada i do sad su ti kapaciteti odlazili u Zapadnu Evropu po visokim cenama, objašnjava  rukovodilac Službe za cirkularnu ekonomiju. Cilj je podići domaću infrastrukturu  po pitanju tretmana industrijskog otpada.

Industrijska simbioza u kojoj otpad iz jednog, postaje sirovina u drugom preduzeću, je proces koji se dešava u celoj Evropskoj uniji, objašnjava sagovornik.

Trideset odsto otpada u Evropi rešava se energetski, 30 odsto se vraća u proces ponovne upotrebe, a 30 odsto završava na deponijama. U Srbiji je ta statistika malo drugačija, pa na deponijama završava preko 95 odsto otpada, a samo pet se reciklira.

Ceo proces ne može uspeti bez infrastrukture, ali i građani igraju bitnu ulogu, jer je upravo primarna selekcija u domaćinstvima od ključnog značaja. Proces cirkularne ekonomije u Srbiji može otvoriti prostor za otvaranje „zelenih“ radnih mesta, zaključak je sa radionice.

Ostale vesti iz ove kategorije