RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Privreda

Sajam zapošljavanja danas održan i u Bačkoj Topoli

Aleksandra Orlić | 17. maj 2019. | 13:52 | Privreda

Sajam zapošljavanja danas održan i u Bačkoj Topoli

Na evidenciji Filijale Subotica, Nacionalne službe za zapošljavanje, koja obuhvata grad Suboticu, i opštine Bačku Topolu i Mali Iđoš, sa poslednjim danom aprila zabeleženo je oko 7.800 nezaposlenih lica, što predstavlja smanjenje od 18,2 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine. Razlog tome je i organizovanje Sajma zapošljavanja, koji je nakon našeg grada održan i u Bačkoj Topoli.

Sajam zapošljavanja, koji se po 15. put organizuje u Bačkoj Topoli, dočekan je sa 1.669 nezaposlenih lica na evidenciji Ispostave NSZ Bačka Topola.  

Upravo su se na Sajmu najviše tražili oni sa nižim ili srednjim stepenom obrazovanja, za rad na mestima operatera u proizvodnji, operatera u kontroli kvaliteta, šefovi kuhinja, radnika na pakovanju, komercijalista i drugih. Problem poslodavcima u pronalasku novih lica, kako kažu iz Opšteg udruženja preduzetnika Bačke Topole, najviše stvara odlazak radne snage iz zemlje i nekvalifikovan kadar.

Opština Bačka Topola u cilju privlačenja investicija i otvaranja novih radnih mesta, je samo tokom protekle dve godine iz budžeta izdvojila preko 100.000.000 dinara koji su uloženi u privrednu zonu.

Među poslodavcima vlada velika konkurencija usled manjeg broja raspoloživih radnika za posao, te su se oni potrudili da posetiocima Sajma ponude što bolje uslove za rad. Jedna od njih je i kompanija „Tisa Automotive“ iz Sente, koja je tražila operatere, administrativne radnike kao i mašinske inžinjere.

Oni koji su došli u potragu za novim zaposlenjem, kažu da je ponuda poslova realna i da svako ko želi da radi može pronaći sebi mesto u nekoj od kompanija.

Neki su Sajam zapošljavanja videli i kao priliku za dodatnu zaradu, te su predstavnicima kompanija ponudili svoje usluge.

Za prva četiri meseca u godini sa evidencije nezaposlenih lica Filijale Subotica, na listu zaposlenih uspisano je preko 1.500, među kojima su u najvećoj meri posao pronašle žene, potom lica sa srednjom stručnom spremom, a na trećem mestu su niskokvalifikovani obrazovni profili.

Ostale vesti iz ove kategorije