RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Poljoprivreda

Prijava poljoprivrednika za licitaciju do petog decembra

Sanda Mileusnić | 2. decembar 2019. | 15:14 | Poljoprivreda

Prijava poljoprivrednika za licitaciju do petog decembra

Prijavljivanje poljoprivrednika za javnu prodaju po pozivu za davanje u zakup poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini, otvoreno je do petog decembra. U 11 katastarskih opština ponuđeno je 3739 hektara zemlje, čija se cena kreće od 1000 do 23.000 dinara po hektaru.

Program zakupa poljoprivrednog zemljišta za 2019.godinu donosi i mogućnost dugogodišnjeg zakupa, pa se najveći deo parcela izdaje na deset godina. Jedan manji deo površina daje se na jednogodišnji zakup, a ponuđeno je i jedno nadmetanje na period od 30 godina, koje je predviđeno za investiciju. Najveće interesovanje je za parcele od prve do treće klase poljoprivrednog zemljišta, dok zemlja lošijeg kvaliteta nije toliko tražena.

Cena po hektaru usklađuje se sa kvalitetom zemljišta, kao i sa položajem. Površine u zaštićenim prirodnim dobrima druge i treće zone zaštite, najjeftinije su i moguće ih je zakupiti za  1000 do 2000 dinara.

Prema iskustvu iz prethodnih godina, najviše zainteresovanih ima za katastarske opštine Žednik, Bikovo i Đurđin, dok Bajmok, iako ima zemlju dobrog kvaliteta, privlači manje poljoprivrednika.

Poljoprivrednici su tokom prošle nedelje imali priliku da obiđu ponuđene parcele u svih 11 katastarskih opština, a svi oni koji se do petog decembra prijave i ispune uslove propisane u pozivu, moći će da zakupe zemlju na licitaciji koja će se održati 11,12 i 13 decembra u Novoj opštini.

Ostale vesti iz ove kategorije