RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Poljoprivreda

Vremenski uslovi mogu loše uticati na domaće životinje

Sanda Mileusnić | 9. decembar 2019. | 12:47 | Poljoprivreda

Vremenski uslovi mogu loše uticati na domaće životinje

Hladno vreme, pogotovo maglovito, vlažno i vetrovito, utiče i na domaće životinje, a najviše na mladunce. Stočari bi svojim grlima trebalo da obezbede suvu prostirku od slame, kao i hranu i vodu na određenoj temperaturi prilagođenu kategoriji životinja i godišnjem dobu.

Iako u našem gradu još uvek nema snega, a ni temperature nisu u minusu, maglovito vreme koje je često u poslednjem periodu, može pogubno uticati na domaće životinje, jer je pogodno za širenje zaraza, pa su upale pluća česta pojava, a najugroženiji su mladunci. Zbog toga bi trebalo voditi računa o prostirki na kojoj borave, a najbolje je da ona bude od slame.

Ishrana u zimskom periodu takođe zahteva posebne pripreme. Silaža koja je najzastupljenija,  ne sme biti smrznuta, vlažna, niti prljava, a količinu treba prilagoditi uzrastu, kategoriji stoke i hladnom vremenu, ali ipak ne treba preterivati, savet je stručnjaka.

Stara slama koja se ne koristi za prehranu, može biti iskorištena na drugi način, kako bi se objekti u kojima stoka boravi izolovali.

Iako su rešetkasti podovi za mnoge lakši za održavanje, preporuka stručnjaka je da ne bi trebalo da zauzimaju više od jedne trećine objekta, kao i da budu postavljeni isključivo tamo gde životinje jedu i piju.

Ostale vesti iz ove kategorije