RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Poljoprivreda

Ozimi usevi u dobrom stanju za prezimljenje

Sanda Mileusnić | 13. decembar 2019. | 14:59 | Poljoprivreda

Ozimi usevi u dobrom stanju za prezimljenje

Skoro trećina oraničnih površina u subotičkom ataru zasejana je ozimim kulturama, a njihovo trenutno stanje je zadovoljavajuće, jer je setva obavljena u optimalnom roku, poručuju iz Poljoprivredne stručne službe.

Uljane repice na 3800 hektara, pšenice na 20.600 i ječma na 4350, zasejano je ove jeseni. Samo oko 600 hektara oranica čekalo je novembarsku setvu, ali su i ti usevi nikli, a većina je ipak urađena u optimalnom roku, po savetima stručnjaka.

Nakon najavljenog porasta temperature, usevima bi pogodovalo da usledi period postepenog zahlađenja i da se takvi uslovi zadrže duži vremenski period, a prema trenutnim prognozama meterologa, zima bi trebalo da bude relativno blaga, što će biti povoljno. Vlažno vreme nakon same setve, takođe je dobro delovalo na kulture.

Ipak, na pojedinim parcelama pšenice uočena je lisna rđa i pepelnica, na ječmu mrežasto pegavilo, a a na parcelama uljane repice malo crvenila. Stanje bi trebalo pratiti, ali intervencija nije potrebna zbog nadolazeće zime, a na proleće treba detaljno pregledati useve.

Kako prihranu ozimih useva treba raditi tek sledeće godine, poljoprivrednici bi sada trebalo da završe preostalu obradu zemljišta na parcelama koje nisu zasejane, kako bi mogli planirati iduću, prolećnu setvu.

Ostale vesti iz ove kategorije