RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Poljoprivreda

Sveti Vinko prognozira dobar rod grožđa

Sanda Mileusnić | 22. januar 2020. | 15:41 | Poljoprivreda

Sveti Vinko prognozira dobar rod grožđa

U vinogradu Lasla Bonija, vitezovi vina „Arena zabatkiensis“ proslavili su svoj praznik, Svetog Vinka, obrednom rezidbom vinove loze. Ova tradicija još u zimskim danima pokazuje kakva će biti berba, a godina pred nama, prema prvim procenama, za vinare će doneti dobar rod.

Na dan Svetog Vinka vinari izlaze u svoje vinograde da bi  rezidbom ustanovili stanje pupoljaka i izdanaka vinove loze, da li su zdravi, jer od njih zavisi budući rod. Ova čast i zaduženje, pripala je pudaru, Karlu Slaviću, koji ocenjuje da je loza u dobrom stanju, nije izmrzla i rezidba može da počne.

Laslo Boni bio je ovogodišnji domaćin. U njegovom vinogradu, pudar je obrezao lozu sorte ester, otpornu sortu stonog grožđa, sa krupnim plodovima, koja sazreva već u julu. Laslo ističe da je vinograd najvažnija stvar u vinarstvu, a on u svom polako prelazi na novi uzgojni oblik i rezistentne sorte.

Osim obredne  rezidbe, tradicija nalaže da se na lozu kače kobasice, a čokot se poliva vinom kako bi se vinograd okrepio i dao dobar rod.

Ako je suditi prema narodnom verovanju vezanom za praznik Svetog Vinka, onda je sasvim izgledno da će u 2020. godini teći dobro vino.

Red vitezova vina „Arena zabatkiensis“ prvi je takve vrste u našoj zemlji, a na današnji praznik slave i 19 godina od svog osnivanja.

Ostale vesti iz ove kategorije