RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Poljoprivreda

Blaga zima za voćke nije bila najpovoljnija

Sanda Mileusnić | 10. februar 2020. | 14:48 | Poljoprivreda

Blaga zima za voćke nije bila najpovoljnija

Iako vremenski uslovi tokom zimskih meseci za voćke nisu bili idealni, posledice za sada nisu vidljive. U narednom periodu  moguća je pojava štetočina u većem obimu zbog blage zime, dok bi  mrazevi mogli da ugroze breskve i nektarine.

Topla jesen, zbog koje je voće dosta dugo držalo lišće uzrokovala je kasniji ulazak u fazu mirovanja. Nakon toga usledila je blaga zima,što biljkama nije preterano pogodovalo, jer je izostao snežni pokrivač,  pa su trpele golomrazice.

Iako jabučasto voće još nije krenulo, ranije sorte breskvi i nektarina  uskoro bi se mogle naći u fazi ranog buđenja, zbog čega je moguće da će nastradati u slučaju da nastupi duži period sa mrazevima.

Kako bi zaštitili koštićave voćne vrste, poljoprivrednici bi u narednom periodu trebalo da urade zimski tretman, pogotovo kod ranijih sorti breskvi i nektarina. Pred ovaj tretman, uslovi bi trebalo da budu optimalni, odnosno da nema vetra, kao ni minusa u najavi.

U narednom periodu za voće bi bilo najpovoljnije da se zadrže konstantne zimske temperature, koje tokom dana ne bi bile previsoke, kako biljke ne bi prerano krenule, a da nakon zimskog perioda usledi proleće bez mrazeva.

Ostale vesti iz ove kategorije