RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Kultura

Otvorena izložba baroknog slikara Sensera

Aleksandra Orlić | 19. jun 2020. | 12:16 | Kultura

Otvorena izložba baroknog slikara Sensera

U Gradskom muzeju otvorena je međunarodna izložba reatauriranih dela baroknog slikara Paula Antonija Sensera (Paulus Antonius Senser), na kojoj su prikazana neka od njegovih kapitalnih dela koja je stvarao po uzoru na tehniku poznatih bečkih majstora iz tog doba.

Trpezariju Pečujskog seminara, davne 1751. godine, obogatiće slika Paula Antonija Sensera. Nju osječko-pečujski majstor, inspirisan scenom iz Novog zaveta, po narudžbini oslikava dočaravajući prikaz čudotvornog umnožavanja hleba. Nakon dva veka, delo biva urolano i odloženo na tavan biskupskog arhiva, gde ostaje narednih sedamdeset godina. Saradnjom Gradskog muzeja i Pečujske biskupije ono u novembru stiže u naš grad, gde je temeljno restaurirano. Jedna od interesantnosti ovog prikaza biblijske scene je i to što se na njoj može pronaći autoportret Sensera, što je vrlo nespecifično za njega, budući da se gotovo nikada nije ni potpisivao na svojim slikama.

Pored novootkrivene slike, na izložbi koja je prvobitno bila planirana za april, našlo se još četrnaest drugih ostvarenja ovog autora pozajmljenih iz delova Bačke, Mađarske, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Rad na pripremi izložbe i restauraciji, kako sagovornica objašnjava, poslužio je kao dobra osnova za dalja istraživanja stvaralaštva Sensera i bolje razumevanje kulturnog nasleđa srednjeevropskog slikarstva 18. veka.

Senserova ostvarenja, krasiće zidove Gradskog muzeja sve do početka septembra, nakon čega će biti prikazana i u Pečuju, dok će restaurirano delo „Čudotvorno umnožavanje hlebova“, posle više decenija, biti vraćeno na originalno mesto.

Ostale vesti iz ove kategorije